Huisbrandolie

Huisbrandolie wordt gemaakt van ruwe aardolie. De inwoners van België en Luxemburg kennen de huisbrandolie beter als mazout. In deze landen gebruikt 43 procent van de huishoudens huisbrandolie als stookolie voor de verwarmingsinstallatie van hun woning. In Nederland wordt voornamelijk aardgas gebruikt.

De naam mazout, zoals de Belgen en Luxemburgers de huisbrandolie bij voorkeur noemen, is afgeleid uit het Russische ma3yt.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat huisbrandolie dezelfde milieueffecten heeft als aardgas, maar dit product is goedkoper. Stookolie is aanwezig in verschillende varianten. Huisbrandolie is een lichte stookolie. Het is erg geschikt voor het stoken van een centrale verwarming van een woning. Voor de industrie of kassen gebruikt men beter halfzware stookolie. Halfzware stookolie is dikker qua structuur.

Huisbrandolie moet voldoen aan hoge kwaliteitsnormen voor verbranding. De nieuwste technologie zorgt ervoor dat de fabrikanten van huisbrandolie de samenstelling ervan steeds meer aanpassen aan de wensen van deze tijd. De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van huisbrandolie zorgen ervoor dat het milieu wordt ontzien en het rendement steeds beter wordt. Dat laatste betreft het rendement dat behaald wordt betreffende een hogere werkingszekerheid, een schonere verbranding en lagere kosten. De schonere verbranding is namelijk beter voor de installatie. Toegevoegde anti-oxidanten zorgen voor een lagere afzetting in de container en draagt daarmee bij aan een langere levensduur. Antivriesadditieven zorgen ervoor dat de huisbrandolie niet kan bevriezen. Het is bestand tegen temperaturen tot – 20 graden Celsius. Tegenwoordig is huisbrandolie dankzij additieven aangenamer van geur gemaakt. Men heeft dus geen last meer van de nare geur die huisbrandolie vroeger achter kon laten bij het vullen van de tank.