Centrale verwarming aanleggen

Er komt veel kijken bij het aanleggen van een centrale verwarming. De meeste modernere woningen hebben centrale verwarming, maar er zijn nog veel oude woningen die de warmte via oude gaskachels of andere verouderde warmtetoestellen halen.

Centrale verwarming is een systeem waarbij een CV installatie zorgt voor verwarming van het water en het door leidingen stuwen van het warme water, zodat de woning op diverse plaatsen verwarmd kan worden met behulp van warmteverspreiders, zoals radiatoren. Het kan ook via wand- en vloerverwarming.

Voor het aanleggen van centrale verwarming zijn verschillende systemen te verkrijgen. In Nederland werkt de CV installatie over het algemeen voornamelijk met warm water. De CV installatie verwarmt het water. Dit water wordt verspreid naar de verschillende radiatoren of andere warmteverspreiders in de verschillende kamers van de woning. Het afgekoelde water gaat terug naar de CV ketel, die het water weer opnieuw opwarmt.

Er kunnen verschillende redenen zijn om een centrale verwarming aan te leggen. In een oude woning kan de centrale verwarming verouderde gaskachels vervangen. Oude CV installaties kunnen vervangen worden voor nieuwe, hoog rendement installaties. Moderne CV ketels zijn erg zuinig. Na een paar jaar haal je de kosten van het vervangen er weer uit en heb je alleen nog het profijt van het rendement.

Het plaatsen van een centrale verwarming wordt meestal gedaan door een installateur. De installateur maakt een berekening van de vereiste capaciteit van de installatie, het aantal radiatoren (of andere warmteverspreiders) en de omvang van de installatie. Je kunt verschillende installatiebedrijven offertes uit laten brengen. Aan de hand van de verschillende offertes kun je een keuze maken.