Centrale verwarming pellets

Centrale verwarming pellets – cv pellets

Pellets zijn houtkorrels, gemaakt van 100 procent afvalhout (afvalzaagsel uit de meubelindustrie en snoeihout). Het houdt wordt geperst tot korrels onder hoge druk. Het wordt gebruikt als energiebewuste brandstof. De energiewaarde van 1,8 kilogram pellets is gelijk aan 1m³ gas, of 10 kW. In eerste instantie werden pellets uitsluitend gebruikt voor kachels. Tegenwoordig kunnen ze ook gebruikt worden als energiebron voor de centrale verwarming. Veel mensen kiezen voor stoken op pellets, omdat het niet alleen milieuvriendelijk is, maar ook goedkoop. Het is een zuivere brandstof, het hout neemt eerst CO2 op als bouwstof en geeft dezelfde hoeveelheid weer af bij verbranding. Van de verbranding blijft slechts 1 procent as over. Reinigen gaat vlug en eenvoudig.

Pellet kachels zijn eenvoudig te bedienen. Er zijn pellet kachels uitgerust met een centrale verwarming systeem. Ze werken in feite op dezelfde wijze als installaties op gas of stookolie. Daarom is een bestaande ketel eenvoudig te vervangen door een ketel op pellets, zonder ingrijpende aanpassingen in leidingen en dergelijke te hoeven uitvoeren.

Het is niet goedkoop een traditionele ketel in te ruilen voor een pellet kachel. Je moet rekening houden met 7.500 tot 10.000 euro exclusief installatiekosten. Met de kosten van de opslag en installatiekosten kom je al snel tot een bedrag tussen de 10.000 en 15.000 euro. Er zijn verschillende mogelijkheden wat de opslag van pellets betreft. De goedkoopste oplossing bestaat uit een bovengrondse zaksilo in de buurt van de CV ketel of een voorraadruimte. Wil je de opslagplaats uit het zicht hebben, dan kies je voor een ondergrondse tank.

Het voordeel van een pellet kachel is het hoog rendement. Men zou met een pellet kachel 40 tot 50 procent kunnen besparen op de stookkosten, in vergelijking met de traditionele kachel die gestookt wordt op gas of stookolie. De pellet prijzen zijn de laatste jaren vrij constant gebleven in tegenstelling tot de fossiele brandstoffen.