Condensatieketel

Het is zonde energie te verspillen en ervoor betalen. Tegenwoordig ligt de nadruk bij verbouwingen op duurzaamheid en recuperatie van “verloren” warmte. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een condensatieketel, die in tegenstelling tot de klassieke verwarmingsketel energie kan halen uit waterdamp van rookgassen. Vaak worden deze ketels gekocht wanneer de verwarming aan vernieuwing toe is. Maar hoe werkt het en waar moet je op letten?

In de winter wordt vaak gebruik gemaakt van gas of mazout, waarvan de rookgassen ook waterdamp en CO ² bevatten. Normaal verlaat deze warmte het huis en kan men deze als verloren beschouwen. Een condensatieketel recupereert echter de warmte van deze gassen voordat ze het huis kunnen verlaten. Deze warmte wordt gebruikt om het retourwater van het radiatorwater opnieuw op te warmen, waardoor er minder energie moet worden verbruikt voor je verwarming. Na warmte afgegeven te hebben aan het koude retourwater van radiatoren via een waterwisselaar, verlaat het condensatiewater, dat geen warmte meer heeft, het huis via het riool.

Bij de aanschaf van een condensatieketel moet je je niet laten afschrikken door de prijs. Duurdere ketels zijn voorzien van een silicum-aluminiumlegering om te voorkomen dat het condensatiewater, dat zuren bevat door het rookgas, de ketel aantast. Een condensatieketel zonder deze legering is minder duurzaam. De meerkost van een degelijke condensatieketel wordt terugverdiend door de lagere energiefacturen in de maanden waar je het meest stookt. Daarnaast kan gebruik gemaakt worden van allerlei premies om de installatiekost te drukken. Voorzie daarnaast een correcte dimensionering zodat het maximum gehaald kan worden uit de condensatiewarmte.

Het rendement van de condensatieketel hangt natuurlijk ook af van de isolatie van je huis. Een slecht geïsoleerd huis mag dan de duurste verwarming hebben, als alle warmte nodeloos ontsnapt is het rendement niet veel waard. Koop daarnaast ook geen te grote “overgedimensioneerde” ketel, want deze produceert te veel warmte die je niet meer gebruikt. Dat is verloren warmte en daardoor verlies je rendement. Een condensatieketel koop je zoals alle andere verwarmingsinstallaties op maat. Kijk ook regelmatig na of de radiatoren voldoende ontlucht zijn en let erop dat je de verwarming zo instelt dat je niet stookt wanneer het niet nodig is. Een klimaatregelaar, een kamerthermostaat en thermosthatische kranten bieden bijvoorbeeld een interessante mogelijkheid tot efficiënter gebruik van je condensatieketel.