Condensatieketel Prijs

Een condensatieketel is een energiezuinige verwarmingsketel. De condensatieketel geeft een hoger rendement omdat de ketel in staat is een belangrijk deel van de waterdamp in de verbrandingsgassen te condenseren. Zo wordt meer warmte vrijgemaakt.

De condensatieketel heeft een aantal voordelen ten opzichte van de conventionele warmteketel. Het verbruik van de condensatieketel is tot 25 procent zuiniger. Omdat er sprake is van verminderde schadelijke uitstoten, is de condensatieketel milieuvriendelijker in gebruik. Een condensatieketel is eenvoudig te installeren.

Een condensatieketel voor een gezin, bestaande uit vier personen, kost gemiddeld (afgerond) 4000 euro (inclusief 6 procent BTW). Via de overheid kun je subsidie krijgen van 40 procent via de belasting. De ketel moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Voor een ketel van vierduizend euro kun je dus ruim 1500 euro tegemoetkoming verkrijgen. De gemeente vergoedt eveneens een premie voor de aanschaf van een condensatieketel. Het bedrag verschilt per gemeente. Gemiddeld kun je rekenen op 100 euro. Verschillende netwerkbeheerders geven hun klanten ook een premie. Deze kan oplopen tot 125 euro. Wanneer je de genoemde subsidies aftrekt van de aankoopprijs van een condensatieketel, kom je op een netto bedrag van 2250 euro.

Niet alleen de subsidies maken het aantrekkelijk om over te gaan op het installeren van een condensatieketel. Een condensatieketel levert een energiebesparing op van 9473,68 kWh per jaar. Bij een gemiddelde brandstofprijs (betreft maand februari 2008 volgens VREG) van 5, 94 euro per kWh, kun je hiermee een jaarlijkse besparing behalen van 563 euro per jaar.