Premie Condensatieketel

Een condensatieketel is een verwarmingsketel die door condensatie van waterdamp een hoger rendement geeft dan een conventionele gasketel.

Een condensatieketel levert een hoog rendement en is energiezuinig. In België wordt het kiezen voor een condensatieketel extra aantrekkelijk gemaakt vanwege de fiscale premies die men bij de aanschaf kan aanvragen. Een condensatieketel die voldoet aan bepaalde voorwaarden met betrekking tot besparingen in fossiele brandstoffen, kan in aanmerking komen voorsubsidies. Wanneer u overweegt om een condensatieketel te laten installeren, moet u weten dat netwerkbeheerders en gemeentes hiervoor premies toekennen. Zo biedt bijvoorbeeld netbeheerder AGEM haar klanten een premie voor het installeren en gebruik van een condensatieketel op stookolie. De subsidie kan oplopen tot 125 euro per aardgasketel met HR-TOP label.

Een condensatieketel die voldoet aan de gestelde voorwaarden levert tot 40 procent belastingvoordeel op via de overheid. De gemeente kan hierop nog eens extra subsidie verlenen. Het bedrag dat je via de gemeente terug krijgt, ligt gemiddeld rond de 100 euro. Tel daar nog eens een premievergoeding van de netwerkbeheerder bij op van gemiddeld 100 euro. Dit maakt de aanschaf van een condensatieketel voor de Belgen erg aantrekkelijk.

Een condensatieketel is zeer energiezuinig. Het warmteresultaat tussen een condensatieketel en een conventionele verwarmingsketel is gelijk, maar de condensatieketel gebruikt hiervoor lagere temperaturen. Hiermee bespaart men in de stookkosten. Dit is de reden dat er veel premies worden verstrekt voor de installatie van een condensatieketel.