Ondanks de overvloed aan alternatieve verwarmingsmethoden is er niets gezelliger dan een haardvuur. Het roept herinneringen op aan lang vervlogen tijden en beroept zich op een aangeboren nostalgie die verscholen zit in iedere mens. Hoewel het vroeger ook werd gebruikt om te koken en de primaire warmtebron in ieder huis was, vormt het nu vooral een “gezellige” vorm van verwarming. De klassieke open haard kent vandaag echter vele alternatieven, die niet alleen in design maar ook in duurzaamheid uitblinken.
Het rendement van een open haard ligt tamelijk laag, met een rendement dat maximum 15% haalt. Rendement is natuurlijk niet meteen het eerste waar je aan denkt wanneer je een gezellige haard laat installeren, maar er bestaan tegenwoordig ook inbouwhaarden die afgeschermd zijn en een hoger rendement behalen. Deze zien er modern uit, worden op maat gemaakt, maar nemen geenszins het zicht op het vuur weg en verbruiken veel minder dan een open haard. Voor de veiligheid zijn sommige versies voorzien van een liftdeur.
Alternatieve haarden
Geen plaats voor een haard in de muur? Zo zijn er speksteenkachels die een aantal voordelen hebben op (inbouw)haarden. Een inbouwhaard doet de lucht in een huiskamer uitdrogen en heeft stofwerveling tot gevolg. Zo kan de droge lucht van inbouwhaarden zeer irriterend zijn voor de luchtwegen. Daarnaast zijn er ook verplaatsbare haarden zoals de ‘vloerhaard’, die lijken op meubelstukken en vaak zo worden ontworpen dat ze passen bij je interieur.
Voor een veel lagere prijs kan je ook denken aan een tafelhaard. Deze minihaard is natuurlijk niet geschikt als alternatief voor een “gewone” haard, maar vormt een interessante warmtebron op tafel. Dit is geschikt voor tuinfeestjes in de zomer. Voor de tuin is een buitenhaard ook interessant. Deze zijn niet gemaakt voor een hoog rendement, maar worden gebruikt voor de sfeer en gezelligheid.
Brandstof
Wie liever geen hout gebruikt als brandstof heeft ook een aantal alternatieven. Wat te denken van een gashaard? Deze is op afstand te besturen en kunnen met een elektronische ontsteking opgezet worden. Deze heb je in open en gesloten versies, waarvan de laatste het hoogste rendement geeft. Daarnaast zijn er ook haarden met bio-ethanol, dat een 100% natuurlijk product is. Voor mensen die noch hout, noch gas kunnen gebruiken is er altijd de elektrische haard. Voor deze heb je geen afvoerkanaal nodig, hoewel sommige “gewone” (niet-elektrische) kachels dit ook niet nodig hebben. Informeer daarvoor bij je verkoper.