Het al dan niet zuinig en veilig stoken hangt vooral af van een schoorsteen. Dat de rook goed kan wegtrekken wordt bepaald door de lengte, de diameter het materiaal en de wijze waarop de schoorsteen is gebouwd.
Tegenwoordig hebben heel weinig huizen nog een schoorsteen omdat er meer met een cv-kachel wordt gestookt dan met een gewone kachel. De rede hiervoor zou zijn dat veel mensen willen besparen op de bouwkosten. Indien we voor een of andere reden geen toevoer van aardgas meer hebben is er voor honderdduizenden woningen een ramp: er kan niet meer verwarmd worden! Daarom zou het beter zijn dat er in elk huis minstens één schoorsteen met rookkanaal aanwezig is zodat men in tijden van nood een verwarmingstoestel kan aansluiten. Zo kan men met een andere brandstof de energiecrisis doorstaan.
Begrippen
Om verwarring te vermijden zetten we hier een paar begrippen op een rij:
- stoel: wat zich in het vertrek bevindt, het bredere onderste deel van een schoorsteen;
- boezem: het smallere, meestal ook ondiepere deel dat boven de stoel ligt;
- rookkanaal: het deel dat zich tussen de nisbus en de uitmonding buitendaks bevindt;
- schoorsteen: het buitendaks gemetselde deel;
- nis: het gat in de boezem waarop de kachel is aangesloten, de nis is voorzien van een verzinkt-stalen nisbus;
- mantel: heeft een versierende functie, het is de ommetseling of omtimmering van de stoel.
Rookkanaal
Zoals eerder vermeld is de bouw van de schoorsteen heel belangrijk voor het wegtrekken van de rook. Daarom bevat het rookkanaal beter geen obstakels en is de binnenwand best zo glad mogelijk. Aan de hand van het vegen van de schoorsteen kan je zien of er een defect is. Als er bijvoorbeeld stukken steen of cement uit het rookkanaal naar beneden komen dan moet het kanaal gerepareerd worden.
Schoorsteen vegen
Dit doe je beter niet zelf, maar laat je over aan een specialist. Ze laten in het kanaal een flexibele, opblaasbare buis zakken. Men laat dan een cementspecie lopen tussen die met lucht opgeblazen buis en de kanaalwanden. Wanneer die specie goed is uitgehard, wordt de lucht uit de buis gelaten en kan deze omhoog worden getrokken. Nadien blijft er een rond, glad rookkanaal over. Indien je toch zelf wil proberen heb je beter geen hoogtevrees. Hiervoor zijn professionele schoortseenvegers-gereedschappen in de handel. Tijdens het vegen van een schoorsteen is het verstandig om een assistent(e) te vragen die het neerkomende roet met een stofzuiger opzuigt zodat het niet in de woning terecht komt.