Sfeerhaarden

Tegenwoordig heb je geen schoorsteen meer nodig om de sfeer van een open haard te creëren. Sfeerhaarden kunnen namelijk ook aangesloten worden op het centrale ventilatiesysteem. Er zijn ook sfeerhaarden die niet eens afvoer nodig hebben. Je hebt grofweg vier keuzes in sfeerhaarden. De keuze wordt bepaald door het type brandstof, de afvoer die je nodig hebt, design en het vlameffect.

Voor het plaatsen van gashaarden moet de ruimte beschikken over een open of gesloten verbrandingssysteem. Voor het open verbrandingssysteem moet er een afvoerkanaal of schoorsteen in de ruimte aanwezig zijn. Bij een gesloten verbrandingssysteem is geen schoorsteen nodig, maar wel een afvoerkanaal. De elektrische haard kan overal in de ruimte worden geplaatst. Het enige wat nodig is voor de elektrische haard is een stopcontact. Er zijn verschillende modellen. Bij veel elektrische sfeerkachels geven de nepkolen en nephoutblokken een zeer realistisch effect. Ze zijn haast niet van echt te onderscheiden. Een gelhaard werkt op blikjes gel die in de haard worden aangestoken. Voor een gelhaard moet er een rookkanaal in de ruimte aanwezig zijn.

Met sfeerhaarden kun je verschillende kanten op. Je kunt een open haard effect bewerkstelligen. Hiervoor gebruik je bij voorkeur een haard met het effect van brandende houtblokken. Je kunt kiezen voor een sfeerhaard die de bestaande open haard kan vervangen. Of je kunt kiezen voor een sfeerhaard die in de muur wordt geplaatst. Plaats hieromheen een schouw tegen de muur en je hebt het effect van een klassieke open haard perfect nagebootst. Andere mogelijkheden zijn de houtkachel imitaties. Ze zijn er in trendy designs of klassieke gietijzeren uitvoeringen. Heel sfeervol zijn de elektrische haarden die je als een schilderij tegen de wand of in de muur kunt plaatsen. Je kunt deze haarden overal plaatsen, bijvoorbeeld in de keuken of de slaapkamer.