Isolatie

Energie besparen kan op verschillende manieren. Isolatie van de buitenmuren, vloeren, het dak en vensterglas kan heel efficiënt zijn voor de energiekosten. Goed isoleren vraagt dan ook een grote investering maar door kleine ingrepen kunnen ook goede resultaten behaald worden.

Isolatie van radiatoren

Het plaatsen van de radiatoren aan de buitenmuren heeft als gevolg dat er veel warmteverlies is. De radiatoren geven niet alleen warmte aan de voorzijde maar ook de achterzijde. Hier zit dan het probleem waardoor de warmte door de muren naar de koude lucht opgegeven wordt. Een oplossing hiervoor is een radiatorfolie aanbrengen tussen de buitenmuur en aan de radiator. Aan de kant van de muur wordt de aluminiumgekleurde zijde toegekeerd. Volgens fabrikanten wordt met deze manier van isolatie tot 30% percent gespaard.

Leidingisolatie

Het isoleren van een cv-instalatie vraagt geen grote inspanning, men kan bijna met zekerheid zeggen dat u na een jaar uit uw kosten bent. Er zijn verschillende soorten leidingisolatie op de markt. Het verschil in deze soorten zit meestal alleen in het uiterlijk. Men kan ze ook meestal gewoon met latexverf verven. Het monteren gaat vrij gemakkelijk.

Cv-ketel isolatie

Moderne cv-ketels zijn goed geïsoleerd. Toch is er lekkage van warmte aan de buitenkant. Het kan wel voordelig zijn als de ketel in de plaatst waar u leeft of werkt staat. Maar vaak is dit niet zo en kan er dus warmteverlies zijn. Dit kan goed zijn voor de ventilatie van de cv-ketel omdat er bij verbranding van gas of olie niet optimaal kan zijn.

Een andere manier om warmteverlies te voorkomen is door een verbrandigsgasklep te plaatsen. Zo een verbrandigsgasklep wordt in de rookgasafvoer tussen de ketel en de trekonderbreker geplaatst. Indien de ketel nog in werking is dan is de klep open anders wordt de klep gesloten.