Kachels

Een kachel is een toestel dat warmte kan creëren door middel van de verbranding van bepaalde brandstoffen zoals olie, gas, hout, kolen, elektrische energie enz.

Een kachel is gesloten (op de zuurstof toevoer na), maar kan bij vaste brandstoffen zoals kolen of hout wel voorzien zijn van een luikje. Dit luikje dient dan om brandstof toe te voegen, zuurstof toe te voeren en as te verwijderen. Vanbinnen bestaat een kachel uit vuurvaste steen of vermiculiet. Dit wordt niet alleen gebruikt om de gietijzeren of stalen buitenkant te beschermen tegen de hitte, maar ook om warmteverlies te minimaliseren.

  • Gaskachel
  • Houtkachel
  • Stookoliekachel
  • Elektrische kachel
  • Kolenkachel
  • Turfkachel
  • Petroleumkachel

Er zijn 2 soorten kachels, namelijk convectiekachels en stralingswarmtekachels. Het verschil ligt bij de manier waarop er warmte afgegeven wordt. Convectiekachels verwarmen de omgeving door de lucht op te warmen en bij een stralingskachel wordt er eerst warmte in een massa steen opgeslagen alvorens die wordt uitgestraald.

Gesloten kachels beschikken over een grotere efficiëntie, controleerbaarheid en lagere rook dan gewone open haarden. Zoals hierboven vermeld kan een kachel op veel verschillende manieren gestookt worden. Al is een gaskachel een van de populairste kachels die gebruikt worden. Er bestaan ook kachels die geschikt zijn om zowel hout als kolen te verbranden.

De verbranding in een kachel haalt temperaturen tot 270°C. Warmte die wordt geproduceerd door middel van convectie is grotendeels verloren, rook deeltjes zijn geëvolueerd zonder volledige verbranding en de aanvoer van de verbrandingslucht kan niet gemakkelijk worden gecontroleerd. Sommige kachels maken gebruik van een katalysator die zorgt voor de verbranding van het gas en zorgt ervoor dat rookdeeltjes niet eerder worden verbrand.

Een haard en een kachel hebben heel veel gelijkenissen en beschikken over dezelfde functies. Een van de verschillen is dat een kachel meestal niet ingebouwd is en een haard wel.