Biokachel

Er zijn steeds meer nieuwe ontwikkelingen op het gebied van energie en het milieu. De technologie is steeds meer gericht op milieubesparende vormen van energie. Daarom wordt voortdurend onderzoek gedaan naar biobrandstoffen en energie uit zon, wind en water. De biokachel is een vrij recente ontwikkeling op het gebied van biobrandstof en duurzame energie.

De biokachel is de milieuvriendelijke en zuinige vervanger van de klassieke kachel. De biokachel ziet er qua uiterlijk net uit als de gewone gaskachel. In plaats van gas verbruikt de biokachel brandstof in de vorm van biomassa en afvalhout. Biomassa kan bestaan uit zaagsel, houtspaanders, turf, houtpellets, houtsnippers, een mengsel van gesnipperd stro van olifantengras, maïs en houtblokken.

De biokachel verwerkt en verbrandt afvalstoffen merkloos. Je kunt de afvalstoffen net als bij een open haardvuur in de kachel brengen. Het vergt even wat extra inspanning om de kachel te doen werken, maar het scheelt wel in de stookkosten. De biokachel is in Nederland nog niet zo bekend, maar in Duitsland wordt er al langer mee gestookt. De biokachel levert besparingen op tot 75 procent.

De biokachel is gemaakt naar hoog technologisch inzicht. De meeste biokachels zijn elektronisch of digitaal te besturen via een paneel. De meeste biokachels hebben een silo. In de silo wordt de biomassa bewaard en automatisch via een schroef in de ketel afgevoerd. Omdat niet iedere biomassa dezelfde verbrandingswaarde heeft, moet je het besturingspaneel wel per brandstofsoort instellen. Veel biokachels kunnen ook handmatig op houtblokken worden gestookt.