Elektrische kachel

Een elektrische kachel is een kachel dat elektriciteit omzet in warmte. Gedurende dit proces komen er geen giftige stoffen vrij die je gezondheid zouden kunnen schaden. Oude elektrische kachels zijn geen optie om je woning te verwarmen omdat dit zeer duur is en de CO2-uitstoot aanzienlijk is. Dus moet je je vast en zeker een modern toestel aanschaffen.

Er bestaan draagbare elektrische kachels die je gemakkelijk kan verplaatsen. Zo kan je er zeker één plaatsen in de kleinere ruimtes van je huis. Want een grote ruimte opwarmen met zo’n kachel is haast een onmogelijke opdracht. Deze kachels bestaan in alle soorten en modellen. Iedere kachel heeft een ventilator en deze kan veel lawaai produceren.

Als je huis niet genoeg geïsoleerd is, zal je hem telkens moeten aanzetten om de ruimte op te warmen. Dit voor een veel grotere energiefactuur. De boodschap is dus om je huis meer dan voldoende te isoleren. De kosten van de isolatie zal je snel terugwinnen op je energiefactuur.

De meeste modellen hebben 2 à 3 standen. Sommigen hebben ook een thermostaat. Tegenwoordig zijn er ook modellen die over een timer beschikken. Dit is zeer handig als je gaat slapen en je wilt de elektrische kachel op een bepaald uur uitzetten. Ook kan je het laten aanzetten op één of ander uur zodat je zelf niet moet opstaan om de kachel aan te zetten wanneer je het warm wil ‘s morgens.

Er zijn ook elektrische kachels die gevoed worden met olie. Deze zijn in staat om over een langere periode warmte af te geven. Nadat je de olie in de kachel hebt gestoken, duurt het wat lang voordat het warmte afgeeft. Deze kunnen wel zeer warm worden dus je moet zeker opletten. Deze kachels zijn ook zeer zuinig t.o.v. andere kachels.