Houtkachel

Er zijn drie goede redenen waarom je met hout stookt. Ten eerste omdat het leuk is, ten tweede omdat het goedkoop is en ten derde omdat je onafhankelijk bent van de energiecrisis, uitvallende elektriciteitsvoorzieningen, enz.

Men kan de houtkachels indelen in drie grote categorieën: voorzetkachels, klassieke potkachels en echte, luchtdichte houtkachels. Deze categorieën hebben elk hun betere en minder betrouwbare versies. De keramieken tegelkachels of kachelovens zijn een vierde categorie.

Voortzetkachels

Indien je efficiënt hout wil stoken en dat wil combineren met de gezelligheid van een openhaard kan je je geluk beproeven met een voortzetkachel.

Voortzetkachels zijn er in verschillende soorten:

  • Franklinks: Ze zijn afkomstig uit Frankrijk, Taiwan, de VS en Engeland. Het zijn gietijzeren kachels waardoor ze nauwelijks of niet kunnen stuk gaan. Ze zijn niet goedkoop maar toch goedkoper dan de Deense pejse. Indien u van zuinig hout stoken een levenstaak maakt, kunnen Franklinks niet als serieuze kachels worden aanzien. Er wordt enorm veel zuurstof aangezogen waardoor het vuur hoog oplaait en het hout direct is opgebrand. ;
  • Pejse: Deze zijn afkomstig uit Denemarken. Pejse wordt gebruikt om in het Deens haarden en kachels aan te duiden. De combinatie van de ambachtelijke traditie en hedendaagse warmtetechnieken zorgt voor een perfect ontwerp en de perfecte constructie en fabricage. ;

Potkachels en allesstokers

Een mooie, ouderwetse, antieke potkachel met bijhorende pook is een sieraad voor in elk huis. Ze kunnen niet op tegen een Amerikaanse of Scandinavische houtkachel maar ze geven aangename warmte en ze gaan niet gauw kapot.
Het hout dat het meest wordt gebruikt als brandstof is meestal half hout dat kurkdroog en vrij klein gekloofd is. Dit zorgt ervoor dat het hout goed brand en veel warmte geeft. Je kan een potkachel beter nooit tot boven vullen, want dan slaat de vlam in de pijp.

Echte houtkachels

Een echte, moderne houtkachel is luchtdicht. Het deurtje sluit goed af en hij lekt nauwelijks of niet.

Een echte houtkachel moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Om je minder werk te geven bij het aanleggen van de wintervoorraad moeten de houtblokken zo groot mogelijk zijn;
  • De kachel moet makkelijk te vullen zijn;
  • De kachel mag niet kapot kunnen gaan;
  • Hij moet zowel rustig branden als een grote capaciteit hebben;
  • Het is een goede kachel als hij minstens een hele nacht op één vulling kan branden;
  • Hij moet betaalbaar zijn;
  • De kachel moet zuinig zijn met brandstof.