Oliekachel

De oliekachel schijnt de beste kachel met het hoogste warmterendement te zijn. Zo is een oliekachel in staat om zeer grote ruimten te verwarmen. De kachel heeft, naast het hoge warmterendement van gemiddeld 80 tot 85 procent, nog meer voordelen. Een oliekachel levert geen rook en geeft daarmee ook geen roet af in de schoorsteen of kachel. Er komen geen giftige gassen vrij. Dat komt door de volledige verbranding, waardoor overigens ook geen geuren vrijkomen. Nieuwe technologie zorgt ervoor dat oliekachels steeds efficiënter in gebruik worden. Een oliekachel is veilig, maar daarentegen is het stoken van olie wel minder goed voor het milieu.

De stookkosten voor de oliekachel zijn niet goedkoop. Het verbruik hangt echter van verschillende zaken af. De grootte van de kachel heeft zeker invloed op de kosten. Een kleine oliekachel verbruikt over het algemeen ongeveer 0,2 tot 0,7 liter olie per uur. Een grote oliekachel heeft bijna vier keer zoveel brandstof nodig. Andere omstandigheden die samen gaan met de hoeveelheid olieverbruik zijn voor de hand liggend. Is de ruimte bijvoorbeeld goed geïsoleerd? Ook persoonlijke voorkeur met betrekking tot de hoogte van de temperatuur heeft met het verbruik te maken.

Laat het plaatsen van een oliekachel aan de vakman over. Hij kan controleren of de schoorsteen geschikt is voor het verbrandingsproces van de kachel. De oliekachel moet (waterpas!) op een bepaalde afstand van (brandbare) muren of (brandbare) voorwerpen worden gezet. Deze afstand kun je inkorten door de muur achter de kachel te voorzien van brandwerend materiaal. Soms is een vloerbeschermer nodig. Dit is vooral om de vloer te beschermen tegen de hitte. De vakman kan de kachel optimaal afstellen. Het is voor de veiligheid belangrijk dat dit goed gebeurt. Laat een kachel regelmatig controleren door de specialist. Deze kan ook periodiek het onderhoud van de kachel verzorgen.