Pelletkachel

De reserves van fossiele brandstoffen daalt sterk en de prijzen zijn instabiel. Wie zijn huis wil verwarmen ondervindt al snel een hogere kost en wil niet afhankelijk zijn van de soms intense prijsschommelingen op de markt. Daarom is het belangrijk te weten welke duurzame energiebronnen goedkoop zijn, stabiel in prijs én goed genoeg om een alternatief te zijn voor de klassieke fossiele brandstoffen. Heb je bijvoorbeeld al eens gehoord van de pelletkachel?

Aardgas is een van de meest gebruikte warmtebronnen, maar de prijs stijgt gestaag. Het is niet voldoende om warmtekachels te vinden met een lager verbruik, wanneer de prijs van de grondstof stijgt. Op den duur is het zelfs zinloos, omdat het hoge rendement niet opkan tegen de hoge grondstofkost. Bovendien is de CO²-uitstoot nog altijd hoog, waardoor het geen klimaatneutrale grondstof is.

Een interessant alternatief zijn de pelletkachels, die gebruik maken van zogenaamde “pellets”: samengeperst houtafval. Geschat wordt dat er tot 30% bespaard kan worden tegenover de klassiekere vormen van verwarming met fossiele brandstoffen. Het rendement bedraagt meer dan 80%. De opgewekte warmte en kleur hangt af van de gebruikte houtsoort. Donkere houtsoorten zoals eikenhout branden minder fel, maar wel langer dan lichtere houtsoorten zoals dennenhout die vlugger opbranden en meer warmte afgeven.

De pellets zijn interessant omdat ze geen extra milieubelasting opleveren, omdat de grondstof toch al afkomstig is van houtbewerking die voor andere doeleinden wordt aangewend. Let wel dat je pellets koopt met het DINPLUS keurmerk, omdat sommige fabrikanten andere grondstoffen gebruiken de minder rendement opleveren. In de Verenigde Staten maakt men zelfs gebruik van speciale pellets voor de barbecue.

Er zijn twee soorten pelletkachels te vinden: de gewone pelletkachel en de pellet-cv. De eerste heeft meestal een reservoir van 16 kg en is gemakkelijk verschuifbaar. Tegenwoordig zijn pelletkachels zelfregelend en heeft ingebouwde veiligheidsinstellingen. Op deze manier ontstaat een optimale verbranding waarbij een hoog rendement wordt gecombineerd met een hoog gebruikscomfort. Een schouw is geen noodzaak, maar er moet wel een afvoer voorzien worden voor de rookgassen. Een pellet-cv produceert warm water voor de radiatoren of vloerverwarming en indien groot genoeg ook sanitair water. Het reservoir is vanzelfsprekend veel groter en kan worden aangevuld door een vrachtwagen. De installaties zijn niet goedkoop, maar kunnen wel volledig geautomatiseerd worden.