Een petroleumkachel is een kachel waarmee warmte opgewekt wordt door verbranding van kerosine, of ook petroleum genoemd. Petroleumkachels hebben meestal een brandstofreservoir en haalt zijn verbrandingsproces uit petroleum. Dit soort verwarming wordt ook vaak gebruikt als bij verwarming. De petroleum wordt opgeslagen in een opslagtank binnenin de petroleumkachel. De warmte kan aan de lucht worden afgegeven en die wordt dan verspreid door de ruimte. De warmte kan ook door buizen worden vervoerd door het hele huis. De warmte komt uit een vlam van een cilindervormige lont waar ook de onderzijde in een petroleumbad gedompeld is.
De vlamhoogte wordt bepaald door de lengte van het bovendeel, de diameter van de kous bepaald het maximale verwarmingsvermogen.
Het is heel belangrijk dat uw kamer erg goed geventileerd wordt omdat de verbrandingsgassen rechtstreeks in uw kamer terecht komen. Het kan een verstikkende werking geven omdat in het ruimte waar de petroleumkachel zich bevindt, de zuurstof op kan geraken.
De temperatuur kan een maximum bereiken van 1200 graden Celsius.
Nadelen:
- Niet geautomatiseerde sturing van temperatuurregeling
- Regelbereik is beperkt (minimumvermogen is +/- 80% van het maximale vermogen)
- Het kan slecht zijn voor het milieu
Er kunnen heel wat risico’s schuilen bij het gebruik van een petroleumkachel. Om zuinig te zijn gaat men ook vaak in de fout door onvoldoende te ventileren. De kachel moet minimaal 80% van de totale capaciteit gebruiken anders krijgt men te maken met een onvolledige verbranding die voor problemen kan zorgen. Het is belangrijk dat u rekening houdt met de totale capaciteit en de grootte van de ruimte waar de petroleumkachel geplaatst is.
Wat men sterk afraad is dat er een menging wordt gedaan van petroleum en benzine. In dat geval dreigt – door het lage vlampunt van benzine – explosiegevaar.