Goedkoop Verwarmen

De verwarming maakt, zeker in de winter, het grootste deel uit van de energiekosten. Daarom is men continu op zoek naar de meest duurzame en goedkope manieren van verwarmen. Het is echter zo dat dit vaak hoge investeringskosten met zich meebrengt, wil je je rendementsverlies inperken met gebruik van duurzame apparaten. Een andere optie is ook bewust energieverbruik, waarbij je, al dan niet met behulp van verwarmingsregeling, meer gericht verwarmt en ieder onnodig energieverbruik sterk beperkt. Hoe dan?

Hoge investeringskosten

Met een aardig budget kan je heel wat kanten uit om goedkoop te verwarmen. Hoewel de investeringskost voor duurzame apparaten hoog ligt, bespaar je heel wat energiekosten uit door bewust te kiezen voor apparaten met een hoog rendement. Dit wil zeggen dat zij meer bruikbare warmte-energie afgeven dan dat ze elektriciteit verbruiken.

De markt biedt vele interessante apparaten aan: pelletkachels, warmtepompen, zonneboilers, keramische verwarming, … Een systeem dat 95% warmterecuperatie claimt is de mechanische ventilatie, dat echter een volledig luchtdicht huis vereist en in vele gevallen een grote investerings- en renovatiekost met zich meebrengt. Wat nu het beste is voor jouw specifieke situatie hangt af van meerdere factoren: de toestand van je huis (nieuwbouw?), het beschikbare budget, de op te warmen ruimte, beschikbare natuurlijke warmtebronnen (voor de warmtepomp en zonnecollectoren) enzovoorts.

Wees er zeker van dat je juist investeert. Bereken je verbruik, zie waar je verspilt. Overloop samen met een expert de combinatiemogelijkheden van apparaten. Een condensatieketel maakt bijvoorbeeld gebruik van ontsnappende rookgassen om daaruit warmte te recupereren en via een warmtewisselaar “terug te geven” aan de kringloop van warm water doorheen het huis.

Bewust energieverbruik

Het spreekt voor zich dat het onnodig is plaatsen te verwarmen waar geen warmte nodig is. Hoewel het mogelijk is om een radiator uit te zetten, zijn er plaatsen die je slechts een of twee uur per dag gebruikt, zoals een badkamer. Ook is het vaak onnodig om in het tussenseizoen gebruik te maken van de CV. In deze twee gevallen is het bijvoorbeeld interessant om te denken aan bijverwarming, die voor een extra warmteboost of voor een meer gerichte verwarming kan zorgen. Door een efficiënt apparaat aan te wenden kan je snel een bepaalde ruimte opwarmen, waarna je het weer kan afzetten.

Overweeg ook eens om alternatieve brandstoffen aan te wenden. Hout wordt al eeuwenlang gebruikt, maar heb je bijvoorbeeld al eens gehoord van houtpellets? Dit zijn bijeengeperste cilindertjes van houtafval, dat door hun droogte en consistentie een hoger rendement heeft dan gewoon hout. Let wel op de goede kwaliteit hiervan, want slechte pellets zijn minder rendabel en zorgen voor meer as. Uit een studie van het Waals gewest is gebleken dat met een realistisch bosbeheer maar 15% van onze brandstoffen uit hout kan bestaan. Een aantal alternatieve brandstoffen zijn nog maar in de testfase beland, zoals koolzaadolie en brandstofcellen. Het loont dus eerst wat op te zoeken vooraleer voluit te gaan voor een bepaalde brandstof.