Verwarmingsinstallaties zijn beschikbaar in alle soorten vormen. Hoewel de open haard, hout- en gaskachels er nog altijd zijn wordt vandaag meestal gebruik gemaakt van automatische systemen die gebruik maken van water. Welke mogelijkheden zijn er zoal?
Bij de installatie van een verwarming gaan heel wat vragen aan vooraf: welke kwaliteit zoek ik? Let ik op het rendement? Wat is de prijs die ik eraan kwijt wil? En welk design past het beste bij mijn huis? Radiatoren kunnen immers blikvangers zijn, of je wil ze net verstoppen. Speciaalzaken kunnen op maat gemaakte radiatoren aanbieden, maar daarvoor ga je wel een hogere prijs moeten betalen. Tegenwoordig ligt de nadruk op duurzaamheid en rendement, waarbij zo weinig mogelijk warmte verloren mag gaan. Daarom is het interessant na te gaan of je de verwarming niet kan aansluiten op andere toepassingen binnenshuis, zodat je een geïntegreerd systeem hebt waarbij iedere ‘warmteontsnapping’ wordt gerecupereerd.
Een klassieke verwarming is de CV, die vanuit een centraal punt vertrekt en de radiatoren in huis via een buizennetwerk voorziet van warm water. Om de prijs te drukken kan je gaan voor tweedehandsradiatoren, die op het internet vaak aan heel voordelige prijzen worden verkocht. Daarbij moet je wel beseffen dat het opknappen van een radiator met roestplekken erg arbeidsintensief kan zijn. Koop dus geen kat in de zak en kijk de radiator goed na voor je hem koopt. Daarnaast bieden verkopers soms stuntprijzen aan. Soms zijn dit nieuwe radiatoren die overschieten van nieuwbouwprojecten, waardoor je dus een behoorlijk geavanceerde radiator kan kopen voor een prikje.
Een interessante ontwikkeling in de wereld van verwarmingsinstallaties zijn de warme luchtverwarmingen. Zo bestaat er een convectorverwarming, dat koude lucht opzuigt om deze op te warmen en warme lucht uitblaast. Convectoren zijn klein, maar kunnen behoorlijk snel een grote oppervlakte opwarmen. Ideaal voor bijvoorbeeld een werkruimte die je niet continu hoeft te verwarmen. In combinatie met warmtepompen kunnen convectoren bovendien een veel hoger rendement halen dan klassieke radiatoren.
Luchtverwarming kan je ook over je hele huis installeren. Zo kan je dankzij de afwezigheid van radiatoren je huis geheel anders inrichten. Het systeem van luchtverwarming is subtieler aanwezig via een netwerk van verdoken luchtaanvoerkanalen en zorgt voor een betere luchtcirculatie. Daardoor wordt de lucht vers gehouden en zijn er geen ongewenste stofdeeltjes die blijven hangen. Het is zelfs mogelijk het systeem zo in te stellen dat het automatisch overschakelt naar airco zodra een bepaalde temperatuur wordt overschreden. Op die manier kan je het hele jaar door de huistemperatuur perfect stabiel houden. Tegenwoordig bestaan er ook modellen die simultaan ook zorgen voor warm water in huis.