Verwarming Onderdelen

De centrale verwarming (CV) bestaat uit een verwarmingstoestel, een verspreidingssysteem en een thermostaat.

Het verwarmingstoestel is meestal een CV ketel. Maar er kunnen ook andere verwarmingstoestellen voor warmte zorgen, zoals een gaskachel, verwarming met behulp van een warmtepomp of stadsverwarming. De Cv ketel is er in diverse maten en uitvoeringen.

Het verspreidingssysteem bestaat uit leidingen, (design)radiatoren, convectors en/of wand- of vloerverwarming. De radiator hangt aan de muur. Een convector wordt voornamelijk onder een rooster in de vloer geplaatst. Bij wand- en vloerverwarming zijn de leidingen, waardoor het warme water loopt, weggewerkt in de muur of in de vloer.

Met de thermostaat regel je de temperatuur. Wanneer de kamer waar de thermostaat hangt de ingestelde temperatuur heeft bereikt, schakelt het verwarmingstoestel automatisch uit. Er zijn verschillende soorten thermostaten. De meest eenvoudige thermostaat moet handmatig afgesteld worden. Een klokthermostaat kun je programmeren. Zo kun je bijvoorbeeld automatisch regelen dat de verwarming bij het ontwaken aanslaat. Overdag als je naar je werk gaat, schakelt de thermostaat de verwarming uit. Even voordat je weer naar huis komt, schakelt de thermostaat weer automatisch aan. Een klokthermostaat bespaart je veel energiekosten.

Op de radiatoren, convectoren en andere verwarmingselementen in de kamers waar de thermostaat niet hangt, kun je thermostaatkranen aanbrengen. Hiermee regel je in elke kamer afzonderlijk de temperatuur. Je kunt met de afzonderlijke thermostaatkranen energiekosten besparen. Wanneer een kamer bijvoorbeeld door het zonlicht voldoende verwarmd wordt, zal de thermostaatkraan automatisch de radiator doen afslaan.

Een drukmeter geeft de waterdruk van de installatie aan. De drukmeter bevindt zich meestal in de buurt van de vulaftapkraan. Deze moet gemiddeld één tot twee keer per jaar worden bijgevuld. Het drukexpansievat, herkenbaar aan de rode ronde vorm, wordt meestal naast de ketel geplaatst of in een bergruimte. Het dient om de drukverschillen in het systeem op te vangen.