Verwarming Ontluchten

Je moet de verwarming zeker ontluchten als je verwarmingsinstallaties laat werken. Als je dit niet doet, kan er een gedeelte gevuld zijn met lucht i.p.v. water, zo vermindert het rendement van de warmte afgifte. Je ontlucht je verwarming als het een irritant geluid maakt. Om dit geluid te voorkomen, moet je dit jaarlijks doen.

Als je meerdere keren per jaar dit geluid hoort en je moet het telkens ontluchten dan heb je een probleem met de verwarming. In de meeste gevallen is dan het expansievat verantwoordelijk voor de indringing van de lucht in de radiator. Je belt dan best een loodgieter of een installateur van bijv. Feenstra op die het kan komen nakijken en ook herstellen.

Het kan ook zijn dat de bovenzijde van de radiator koud aanvoelt en de onderkant warm aanvoelt. Dan draai je het ontluchtingsventiel open tot er water uitkomt. Dit water is heet, dus let er mee op. Check dan ook of de druk niet moet opgevoerd worden.

Eerst en vooral moet je je radiatorkranen opendraaien en de verwarming ongeveer een uurtje laten draaien. Zo verplaatst al de lucht zich naar de bovenkant van de radiator. Daar bevinden zich de ontluchtingskraantjes. Nadat het uurtje voorbij is, laat je de radiatorkranen nog steeds open. Daarna moet je de ontluchtingskraantjes opendraaien totdat je een druppel water eruit ziet komen d.w.z. dat alle lucht uit het ventiel is. Zo ontlucht je de radiator volledig. Ontlucht eerst de laagst gelegen radiator en eindig dan met expansievat aan de verwarmingsketel.

Tenslotte moet je de verwarming bijvullen. Je moet eerst de waterdruk controleren op het expansievat. Als het nodig is dan vul je de verwarmingsinstallatie bij tot je de juiste druk bekomt. Zodra dit gebeurd is, mag de verwarming weer op volle toeren draaien.