Radiator

Radiatoren en convectoren worden het meest gebruikt om de warmte die door de cv-ketel wordt opgewekt, te verspreiden over de hele ruimte.

Een specialist kan bereken, aan de hand van een warmteverliesberekening, waar de radiatoren of convectoren het best worden geplaatst en hoe groot hun capaciteit moet zijn. Doordat de lucht in de omgeving van de radiator of van de convector verwarmd wordt, ontstaat er warmteafgifte. Hoe groter het oppervlak van de convector of radiator, hoe meer lucht er kan verwarmd worden.

Soorten:

Er worden verschillende typen radiatoren en convectoren gebruikt om warmte af te geven.

  • Een eerste type zijn paneelradiatoren: dit soort radiatoren bestaat uit staalplaten. Door dit profiel ontstaan er horizontale en verticale kanalen. Ze worden gemaakt in verschillende afmetingen. Een paar voordelen zijn dat ze door de platte vormgeving weinig ruimte innemen en zo makkelijk schoon te houden zijn. Ze zijn ook heel veilig voor kinderen. In de praktijk worden soms twee of drie radiatorpanelen achter elkaar geconstrueerd om zo de omtrek niet te groot te laten worden. Op deze manier geeft de radiator veel meer warmte af.
  • Vervolgens zijn er de paneelconvectoren: In feite zijn dit gewone paneelradiatoren waarbij een extra ribbenvormige stalen plaat is gelast op de achterkant. Het metaaloppervlak wordt vergroot zonder dat de radiator in omvang toeneemt. Dit zorgt ervoor dat er meer warmte kan worden afgegeven.
  • Ten derde zijn er de ledenradiatoren: dit soort radiatoren bestaat uit afzonderlijke stalen kanalen die door middel van leden samen hangen. Ze worden net zoals de paneelradiatoren aan de muur gehangen. Aangezien het metaaloppervlak groter is, geeft de ledenradiator meer warmte af en is er minder geluidshinder. Omdat hij uitstekende delen heeft, is hij moeilijker om schoon te maken en ook iets minder veilig voor kinderen.
  • Ten slotte zijn er de convectoren: voor convectoren wordt dezelfde methode als radiatoren gebruikt. Hoe groter het metaaloppervlak, hoe meer warmte er wordt afgegeven. Aan de binnenkant stroomt het warme ketelwater door de twee of drie buizen die zijn voorzien. De reden waarom een convector tussen twee wanden wordt geplaatst, is omdat zo de koude lucht alleen via de convector heen naar boven kan stromen. Enkele manieren waarop ze ge├»nstalleerd worden: tegen de muur, in een plaatstalen kast, staand of langs de vloerplinten. De meeste installaties worden geplaatst in een convectorput. Dit soort put heeft meestal een diepte van 60-80cm.