Wie radiatoren kiest hoopt natuurlijk op een degelijk rendement. Daarom is het interessant te weten hoe je dit berekent. Er zijn drie bepalende factoren voor het rendement van een radiator: de grootte van de kamer, de gewenste temperatuur en het soort ruimte. Het spreekt immers vanzelf dat een badkamer gemakkelijker op te warmen is dan een grote leefruimte. Daarom hangt het rendement ook af van de grootte of hoeveelheid van de radiatoren.
Hoe bereken je dit? Tegenwoordig kan je dit gemakkelijk berekenen door een aantal gespecialiseerde websites op te zoeken. Daar moet je een aantal gegevens invullen waardoor je gratis het rendement kan optekenen. Wil je dit zelf doen zonder een laptop is dit ook niet moeilijk. Een eerste stap is de inhoud van de kamer berekenen door de lengte, hoogte en breedte van je kamer te vermenigvuldigen met elkaar. Dan bekom je de inhoud in kubieke meter. Daarna kies je de gewenste temperatuur, die je dan vermenigvuldigd met 3,86. Het getal is het aantal Watt dat je nodig hebt per m³. Om het totaal aantal Watt te berekenen vermenigvuldig je het aantal Watt met de totale inhoud van de kamer. Op deze manier kom je te weten hoe sterk de radiator moet zijn om de kamer te verwarmen. Grotere ruimtes hebben meerdere radiatoren nodig om de warmte gelijk te verdelen en om de capaciteit aan te kunnen.
Bovenstaande berekening is natuurlijk rudimentair, omdat er geen rekening wordt gehouden met mogelijke verliezen door bijvoorbeeld een minder goede isolatie of de afwezigheid van dubbel glas. Ook de aanwezigheid van een waterboiler heeft een impact op het rendement. Daarom vormt het geen probleem een iets grotere capaciteit aan te kopen dan voorzien om een buffer te hebben tegen mogelijk rendementsverlies. Een te kleine capaciteit is af te raden, omdat je dan geen mogelijkheid hebt om de woonst voldoende op te warmen.