Soorten Verwarming

Centrale verwarming

Alle ruimtes in een bepaald gebouw worden vanuit een centraal punt voorzien. Centrale verwarming functioneert met een buizensysteem. In de buizen is warm water aanwezig. De warme lucht die vrijkomt wordt door de buizen ingevoerd naar de ruimtes en daarna wordt direct ingeblazen.

Een groot deel van de centrale verwarmingssystemen functioneren aan de hand van water. Het water wordt langs verschillende buizen naar alle ruimtes getransporteerd maar voordien wordt het centraal verwarmd. Het verwarmen van het water gebeurt aan de hand van een ketel. Het opnieuw verwarmen van het water gebeurd door het afgekoelde water terug in te voeren naar de ketel.

Het regelen van de temperatuur van een centrale verwarming gebeurt door een thermostaat. De thermostaat kan elektrisch of handmatig ingesteld worden. Via een elektrische thermostaat kunt u automatisch de temperatuur latten dalen of stijgen. Hebt u een handmatig thermostaat, dan moet u de temperatuur met de hand instellen. In een centraal systeem is de temperatuur in alle ruimtes gelijk. De gewenste temperatuur wordt door u gekozen. U kunt ook selecteren in bepaalde ruimtes geen verwarming te gebruiken door sommige radiatoren af te sluiten. Een individueel thermostaat op elke verwarming helpt u voor elke ruimte verschillende temperaturen te hebben.

Airco Verwarming

Airco verwarming wordt gebruikt om een ruimte te koelen of te verwarmen. Zo beschikt u een manier voor ieder seizoen van het jaar een prettig temperatuur in huis te hebben. Het is mogelijk om airco verwarming als hoofdverwarming in te stellen. Een airco verwarming is heel praktisch. U kunt het overal plaatsen, in de vloer of in de wanden. Kenmerkend is dat een airco verwarming geluidloos is en leverbaar in verschillende afmetingen.

Convector verwarming

Convector verwarming werkt aan de hand van water dat door stalen buizen stroomt. Door convectie gebeurt het verwarmingsproces. De koude lucht zal stijgen omdat die verwarmd wordt. Overal waar een convector aanwezig is, zal de warme lucht doorstromen. Kenmerkend is dat de verwarming door een convector zeer veilig is en u kunt het overal plaatsen omdat een convector klein en licht is. Convector verwarming kan snel op temperatuur komen en kan overal geplaatst worden.

Accumulatie verwarming

Accumulatie verwarming is een systeem waarbij er ‘s nachts warmte wordt geaccumuleerd en overdag die warmte wordt gebruikt. De warmte wordt opgeslagen in gesteente en is in staat om al die warmte overdag vrij te geven.

Er zijn 2 soorten accumulatie verwarming:

  • Vloeraccumulatie
  • Accumulatiekachels

Als het kouder is zal deze verwarmingsoort ook meer warmte vrijgeven. Accumulatie verwarming is zeer voordelig voor woningen die goed geïsoleerd zijn en niet lang verwarmd hoeven te worden. Maar er zijn ook nadelen, zoals; het kan alleen in nieuwe woningen geplaatst worden, moet vaak bij verwarmd worden.