Elektrische Verwarming

Elektrische verwarming is een precieze en efficiënte oplossing voor iedereen die een laag of wisselend energieverbruik heeft. Wilt u op een rationele en gedisciplineerde manier energie verbruiken? Dit snelle en doelgerichte verwarmingssysteem vormt een echt alternatief. Het is dus ideaal voor plaatsen waar er niet veel verwarming nodig is of waar de verwarming vaak aan- en uitgezet wordt. Met elektrische verwarming kunt u rationeel met energie omgaan.

De badkamer is bijvoorbeeld een plaats waar u elektrisch kunt bijverwarmen. U zult het niet alleen lekker warm hebben als u uit bad komt, maar wist u ook dat dit type verwarming het minste CO2 uitstoot? Iedereen is er bij gebaat!

Elektrische verwarming biedt heel wat bijkomende praktische voordelen:

  • Alle warmte die een toestel produceert, wordt verspreid in het vertrek waarin het is geïnstalleerd. Dus geen warmteverlies in de toevoerleidingen of de schoorsteen.
  • De omgevingstemperatuur kan perfect worden geregeld en geprogrammeerd, kamer per kamer. Elk vertrek heeft zijn eigen thermostaat en kan worden verwarmd naargelang van de behoefte aan warmte in de kamer, onafhankelijk van de andere vertrekken van de woning.
  • Voor elektrische verwarming hebt u geen ketel, geen schoorsteen en geen brandstoftank nodig. In uw woning hoeven geen brandstofleidingen worden gelegd.

Er bestaat een grote verscheidenheid aan verwarmingstoestellen en -systemen, zodat u een optimale keuze kunt maken. Directe elektrische verwarming en elektrische accumulatieverwarming zijn de twee types die verkrijgbaar zijn op de markt. Onmogelijk om aan te sluiten op aardgas? Kies dan een verwarmingssysteem op elektriciteit. Vooral een systeem met een warmtepomp loont de moeite. Voor iedereen die een laag of wisselend energieverbruik heeft is elektrische verwarming een precieze en efficiënte oplossing. Elektrische verwarming wordt het meest gebruikt in ruimten waar niet veel verwarming nodig is of waar de verwarming vaak aan – en uitgezet wordt. Zo kan u rationeel met energie omgaan.

Een van de meest populaire plaatsten waar elektrische verwarming voorkomt is de badkamer. Hier kan men de ruimte bijverwarmen. Een elektrische verwarming stoot ook het minst CO2 uit.

Elektrische verwarming kan ook ontzettende duur zijn. De reden ervan is omdat elektrische verwarming soms op een verkeerde manier wordt gebruikt. Het is aan te raden om over een nachtmeter te beschikken. Dit zal de energiefactuur niet nodeloos duur maken. Men kan vervolgens op nachttarief de warmte op een efficiënte manier gebruiken gedurende de hele dag. Elektrische verwarming heeft een aantal voordelen in vergelijking met andere verwarmingssystemen. Investeringskosten zijn laag. Elektrische verwarming is veilig. Buizen heeft men niet nodig. Door de individuele thermostaten kan de temperatuur in elke ruimte nauwkeurig geregeld worden

Voordelen:

  • Er gaat geen warmte verloren in de toevoerleidingen of schoorsteen omdat de warmte wordt verspreid in de ruimte waarin het toestel geïnstalleerd is
  • De temperatuur in de ruimte kan perfect worden geregeld en geprogrammeerd. Elke kamer heeft zijn eigen thermostaat en zo kan in elke kamer de temperatuur worden geregeld.
  • Er hoeven geen brandstof leidingen worden gelegd en u hebt geen ketel, schoorsteen of brandstoftank nodig. Hierdoor liggen de installatiekosten ook veel lager. De twee types die verkrijgbaar zijn op de markt zijn directe elektrische verwarming en elektrische accumulatieverwarming.
  • indien men in elke ruimte een elektrische verwarming plaatst zijn de investeringskosten lager dan bij een centrale verwarming op gas of stookolie.
  • aangezien er geen leidingen zijn kunnen ze ook niet bevriezen

Indien u niet kan aansluiten op aardgas dan kiest u het best voor een verwarmingssysteem op elektriciteit. Aangezien er geen verbanding plaatsvindt is onderhoud niet vereist.

Soorten:

  • Een eerste soort is directe verwarming: hier wordt van zodra warmte vereist is de stekker van het toestel in het stopcontact gestoken. Meestal wordt het dagtarief gebruikt omdat warmte voornamelijk overdag nodig is.
  • De tweede soort is accumulatieverwarming: deze geeft de warmte af die wordt opgeslagen tijdens de daluren.

Aangezien elektriciteit niet echt goedkoop is, gebruik je elektrische verwarming beter niet als hoofdverwarming. Zelfs met een goedkoop nachttarief is het verbruik vrij duur. Elektrische verwarming verbruikt veel meer dan een traditionele verwarmingsinstallatie en bij de productie en het transport van elektriciteit gaat er ook redelijk veer energie verloren. Daarom is dit op ecologisch vlak niet aan te raden.

Warmtepompen:

Wat je ook kan doen is stoken met warmtepompen, dit is een milieuvriendelijk alternatief. De warmtepompen halen met een compressor omgevingswarmte uit de grond, lucht of water. Nadien wordt die warmte op een hogere temperatuur gebracht en in de ruimte gepompt. Om nog meer te besparen kan u de pomp ’s nachts laten draaien.

Een populaire soort zijn grondwarmtepompen. Deze worden één tot anderhalve meter onder de grond geïnstalleerd. Dit ondergronds systeem vereist wel een tuin. Je woning moet wel goed geïsoleerd zijn wanneer u kiest voor een warmtepomp. Ze vragen weinig onderhoud en je hebt nog een schoorsteen noch een opslagtank nodig.