Gasverwarming

Gasverwarming is een verzamelnaam voor alle verwarmingsystemen die op gas worden gestookt. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt gebruik maken van gasflessen, tanks of de gasleiding via het gasnet. Gasverwarming kan bestaan uit sfeervolle kachels die dezelfde allure hebben van houtkachels met open vuur effect. Er zijn verschillende soorten gasverwarmingssystemen, zoals de terras verwarmers, gasgestookte hetelucht stralingsverwarmers, potkachels en de gasverwarmers voor de boot of camper. Er zijn ook gasverwarmers voor kassen en broeikassen.

Gasverwarming is effectief en eenvoudig. Je kunt gasverwarming met een druk op de knop (ontsteking) in werking zetten. Binnen enkele minuten wordt de ruimte aangenaam verwarmd. Moderne gasverwarming is sierlijk en trendy en vaak uitgerust met afstandsbediening, waardoor het gebruik nog gemakkelijker en comfortabeler is.

Het rendement van een modern gasverwarmingssysteem is hoog. De installatie van een verwarmingssysteem op gas via het gasnet is goedkoper vergeleken met systemen die stookolie verbruiken. Het onderhoud van gasverwarming is eenvoudig en goedkoop. Je kunt met een onderhoudscontract je ketel op een voordelige manier periodiek je gasverwarming laten controleren en schoonmaken. Meestal gebeurt dit ieder jaar, om de 18 maanden of iedere twee jaar.

Aardgas is veilig. Het gas wordt geleverd met een specifieke geur. Je kunt het al snel ruiken als er een lek is. Een gasverwarmingsinstallatie moet voldoen aan strenge veiligheidsnormen. Laat de installatie van een gasverwarmingssysteem bij voorkeur uitvoeren door een erkend installateur. Er is verschil tussen propaangas en aardgas. Voor de gasfles of tanks wordt meestal gebruikt gemaakt van propaangas. Aardgas is echter goedkoper. In Nederland wordt er slechts één soort gas via het gasnet aangeboden. Het betreft gas met dezelfde soort eigenschappen, maar de bron kan verschillen. Het gas wordt ruw opgemengd tot een standaard kwaliteit voordat het aan huis wordt geleverd.