Luchtverwarming

In een luchtverwarmingsinstallatie wordt geen gebruik gemaakt van water om de warmte te verdelen. Er wordt lucht in de cv-ketel aangezogen die verwarmd wordt om door kanalen in het huis getransporteerd te worden naar de verschillende vertrekken in het huis.

De lucht die afgekoeld is uit de verschillende vertrekken wordt teruggestuurd naar de cv-ketel om weer verwarmd te worden. Deze techniek wordt niet toegepast in ruimtes waar er ‘luchtjes’ kunnen ontstaan, bijvoorbeeld in de keuken of op het toilet.

Voordelen:

  • Er kan geen waterlekkage zijn zoals bij een warmwaterinstallatie
  • Tegenwoordig zijn er ook filters die de stof uitfilteren zodat u daar geen last van heeft
  • Snelle opwarming

Nadelen:

  • Sommige mensen vinden de lucht te droog of kunnen allergisch zijn voor luchtverwarming
  • Luchtverwarmingsinstallatie is duurder dan gewone centrale verwarming
  • De installatie neemt veel ruimte in beslag
  • U moet best uw installatie controleren op het ontsnappen van warme lucht

Werking van de luchtverwarmingsketel

Luchtverwarmingsketels kunnen zeer sterk verschillen met andere types verwarmingsketels. Een van deze verschillen is dat in de luchtverwarmingsketel geen water verwarmd wordt om warmte af te geven maar er wordt door de verbrandingsgassen direct lucht verwarmd.Er zijn twee verschillende types, nl. direct- en indirect gestookte luchtverwarmingsketels. Meestal wordt de direct gestookte luchtverwarmingsketel gebruikt. Bij het indirecte type wordt eerst water verwarmd die dan via een extra warmtewisselaar warmte aan lucht afgeeft.

Een belangrijk voordeel van dit systeem:

  • Er kunnen verschillende centrale verwarming soorten bij elkaar gebruikt worden.

Bijvoorbeeld:

  • vloerverwarming
  • luchtverwarming
  • radiatorverwarming
  • convectorverwarming

Nadeel:

  • Hoge kostprijs

Verwarmingsprincipe

Onder de ketel is een grote ventilator geplaatst die de retourlucht aanzuigt uit de vertrekken. De ventilator heeft een grote omvang en is zo geconstrueerd dat hij bijna geruisloos draait. Rond de ventilator is een stoffilter geplaatst die makkelijk te reinigen is. De rol van deze filter is om zomin mogelijk stof naar de vertrekken van het huis te transporteren met de warme lucht. Bij een ventilator is ook meestal een spaartransofmator geïnstalleerd om het toerental van de ventilator te regelen. Als er weinig vraag is naar doorstroomsnelheid dan draait de ventilator trager. Bij sommige luchterverwarmingsketels is deze optie niet inbegrepen, maar men kan de ventilatorsnelheid handmatig verhogen of verlagen.

Meestal werkt men met aardgas bij een luchtverwarmingsketel maar er zijn ook ketels die met huisbrandolie gestookt worden. Het verwarmingsprincipe is te vergelijken met dat van een ketel van een warmwaterwisselaar. Maar nu verwarmt men geen water maar lucht. De geïnstalleerde ventilator blaast de lucht langs de warmtewisselaar. Heel belangrijk is dat de verbrandingsgassen gescheiden blijven van de verwarmde lucht dat in het huis geblazen wordt. De warmtewisselaars hebben diverse vormen, meestal zigzagvormig, en ze staan naast elkaar. In het algemeen is dit gealuminiseerd plaatstaal.

Ketelaccessoires

Voor mensen die aan astma, astmatische bronchitis of aan hooikoorts lijden is het best om een speciale elektronische luchtfilter te plaatsen. Zo houdt men niet alleen het stof maar ook bacteriën en rook tegen. Soms is de lucht in huis heel droog, daarvoor kan men een luchtbevochtiger aanbrengen aan de ketel. Een andere mogelijkheid is een koelinstallatie aan de luchtverwarmingsketel te koppelen, waarmee in de zomer de lucht in het huis gekoeld kan worden.

Tegenwoordig bestaan er ook luchtverwarmers met een verhoogd stookrendement. Deze soort ketels hebben aangepaste warmtewisselaars, waarbij een speciale optie is om de ventilator extra langzaam te laten draaien als het nodig is. De lucht kan nog extra verwarmd worden door een gesloten rookgasverzamelkap waarna de rookgassen naar de schoorsteen getransporteerd worden.