Sanitair Verwarming

Zoals in elke ruimte heeft men ook in het sanitaire gedeelte van de woning (hiertoe wordt de badkamer en het toilet of indien dat het geval is meerdere badkamers of toiletten) verwarming nodig. Men dient bij verwarming van het sanitaire gedeelte wel rekening te houden met een aantal factoren die kunnen verschillen dan bij de verwarming in bijvoorbeeld de woonkamer. Zo is het aan te raden om op een badkamer een aparte radiator te installeren. Men kan indien dit wenselijk is ook een aparte, kleine boiler installeren op een badkamer om aan een wastafel warm water te bekomen.

De installatie van een kleine boiler is vrij eenvoudig. Men kan deze installatie dus makkelijk zelf uitvoeren. Hierna wordt beschreven hoe dit gebeurt. Er volgt nu een opsomming van de benodigde materialen.

Voor de installatie van een kleine boiler is nodig: een onderdrukkraan, steeksleutels in verschillende maten, een pijpsnijder, een buigspiraal, een waterpomptang, een viltstift (om het even welke kleur), een boormachine, een waterpas,- en tot slot pluggen (mogelijks in verschillende maten).

Eens men deze materialen verzameld heeft kan men beginnen met de eigenlijke installatie die hieronder zal worden beschreven. In de eerste fase wordt de onderdrukkraan bevestigt aan de wastafel. Dit is heel eenvoudig. Men buigt de koperen leidingen (waarvan er twee naar de boiler gaan, de derde naar de stopkraan) recht en steekt deze door het voorgevormde gat in de wastafel. Nu dit gebeurt is kan men langs de onderkant van de wastafel met een (steek)sleutel de kraan vastdraaien zodat deze aan de wastafel wordt bevestigd. In de volgende fase worden de drie hierboven vernoemde leidingen gebogen naar de boiler en de stopkraan toe. In vele gevallen zijn de leidingen te langen en moeten ze door middel van een pijpsnijder worden ingekort. Nu is men aan de derde fase gekomen. Het (ingekorte) drukventiel wordt nu in de leiding geplaats en de afdichtingmoer wordt erover geschoven. Als alle delen van de afdichting op hun plaats zitten kan men dan de afdichtingmoer stevig vastdraaien. Men dient nu enkel nog de boiler aan de muur te bevestigen en de twee overige leidingen correct op de boiler aan te sluiten. Voordat de elektriciteit van de boiler wordt aangesloten moet men de boiler eerst met water vullen. Na ongeveer een minuut wachten zal er water uit de kraan komen. Pas dan kan men de elektriciteit van de boiler aansluiten.