Wandverwarming

In tegenstelling tot gewone verwarming is wandverwarming anders gezegd ook muurverwarming niet zichtbaar in de woning. De warmte wordt gelijkmatig verspreid in de woning. Deze vorm van verwarming wordt aangebracht in vloeren, plafonds en muren. Zachte en lage temperatuurverwarming zorgen voor een comfortabeler gevoel.

Wanneer u beschikt over wandverwarming, kan u met lagere temperaturen verwarmen omdat er over een grote oppervlakte verwarmd kan worden.

De CV-ketel heeft een hoger rendement wanneer de retrourtemperatuur lagen is dan 55°C. Dit levert een energiebesparing van 10-20% op. De maximale templeratuur is 55° C maar in de meeste gevallen ligt dit tussen 30 en 40 graden.

De meeste systemen voor wandverwarming maken gebruik van kunststofleidingen die gelegd worden in vooraf gesleufde wanden. Wandverwarming is gebaseerd op zuinig omgaan met energie en kan makkelijk gecombineerd worden met alternatieve energiebronnen. Een warmtepomp is ook heel geschikt omdat men met temperaturen werkt die gemiddeld rond de 40°C liggen. Het principe is heel eenvoudig, er worden leidingen aangebracht en op basis van warm water doorgevoerd.

Wandverwarming kan zowel in de zomer als in de winter gebruikt worden. In de buizen stoomt in de winter temperaturen van 30°C tot 40° C en in de zomer 14°C tot 17°C. Dus met eenzelfde systeem is uw woning lekker warm in de winter en heerlijk koel in de zomer. De koeleenheid kan ook eventueel later nog aangesloten worden.

Voordelen:

  • Er is meer ruimte in tegenstelling met radiatoren of andere zichtbare soorten verwarming
  • Milieuvriendelijk systeem
  • Warmte wordt voor een groot deel niet getransporteerd naar de plaats waar het grootste warmteverlies optreedt.

Nadelen:

  • Moeilijk voor het ophangen van schilderijen, plaatsen van meubilair en kasten