Zonneverwarming

Zonneverwarming is een systeem waarbij uw water of woning verwarmd wordt aan de hand van zonne-energie. Wanneer u dit systeem wil toepassen moet u beschikken over een zonnecollector en een zonneboiler. De zonnecollector neemt zonlicht op dat daarna wordt omgezet in warmte. Op een bewolkte dag werkt het systeem ook prima omdat ook daglicht kan worden omgezet naar warmte. Wanneer het water werd opgewarmd, gaat het via de zonneboiler naar de verschillende leidingen. Wanneer het water niet warm genoeg is, kan het verder worden opgewarmd door de centrale verwarming. ‘s Nachts bijvoorbeeld is er niet genoeg daglicht en dus ook niet genoeg warmte.

Er is het minste zon wanneer men het meest warmte nodig heeft. In de zomer zijn zonnepanelen geschikt om zwembaden te verwarming, maar dan heeft u warm water (50 °C) in plaats van lauw water. Alleen voor vloerverwarming (waarvoor lagere watertemperaturen voldoende zijn) kan men die temperatuur wel bereiken. Zonne-energie is in warme periode voor warmwatervoorzieningen bruikbaar. De installatiekosten zouden nog een beetje lager mogen om het financieel mogelijk te maken. Maar voor zonnepanelen voorziet men ook subsidies van de staat.

Een andere vorm van zonneverwarming is door middel van fotovoltaïsche zonnepanelen op basis van accu’s. De accu’s worden overdag opgeladen en kunnen zo dag en nacht stroom leveren aan elektrische radiatoren. Dit systeem is efficiënter als de eerste methode, maar is wel een pak duurder. U moet de keuze tussen beide systemen maken aan de hand van uw behoeften. Wanneer u ook ‘s nachts uw woning wil verwarmen, is het beter om voor fotovoltaïsche zonnepanelen op basis van een accu te kiezen. Indien dit niet nodig is, bent u goed met een zonnecollector.

Welk systeem u ook kiest, ze zijn beide een vorm van groene energie en ook zeer duurzaam. Daarnaast zijn ze ook rendabel en efficiënt.