Vandaag de dag beleven veel mensen het plezier van zwemmen in eigen achtertuin. Van een opgezet bovengronds zwembad tot de ingebouwde zwembaden. Door de temperaturen in onze streken is het zwemseizoen voor ons soms vrij kort. Men kan daardoor gebruik maken van een zwembadverwarming om het seizoen wat uit te breiden van het vroege voorjaar tot zelfs laat in de herfst.
Zoals bij gewone verwarmingen zijn er ook voor zwembaden verschillende types verwarmingsinstallaties, elk met hun voordelen en nadelen. Het hangt allemaal af van hoe snel u uw zwembad wilt kunnen opwarmen en hoeveel u wil verbruiken om dit te kunnen bereiken. De meest voorkomende methodes zijn die van de gasboiler en de warmtepomp, waarbij de eerste al snel kan leiden tot een hoog verbruik van energie.
Als u er voor kiest om snel uw water te willen opwarmen dan is een gasboiler een efficiënte manier om dit te realiseren. Tevens is de kostprijs lager en is de plaatsing niet al te moeilijk. Het nadeel is echter dat de verbruikskosten al gauw hoog kunnen oplopen. Ziet u dit niet zitten dan kan u opteren voor de iets duurdere warmtepomp of zonnecollectoren. Deze zijn duurder in aankoop maar wel milieuvriendelijker en zuiniger. Ze verbruiken slechts een klein aantal van wat de boiler in totaal verbruikt. De zonnecollectoren verbruiken zelfs helemaal niets, zij het dan de elektriciteit die nodig is om de pomp in werking te doen treden.
De verwarming van uw zwembad wordt niet enkel bepaald door de installatie die u hiervoor aanschaft. U kan door middel van een afdekzeil al gauw heel wat energie (en geld) besparen doordat deze de warmte van het zwembad bijhouden en dusdanig energieverlies beperken. Indien u veel gebruik maakt van een afdekzeil dan kan u zelfs opteren voor een iets goedkopere verwarmingsinstallatie. Indien u nog geen gebruik maakt van een afdekzeil, zijn de volgende woorden reden genoeg om het te overwegen. Hoe meer een zwembad afgedekt is, hoe langer het water de warmte bijhoudt, wat dus ook wil zeggen dat het verbruik van uw installatie naar beneden wordt gehaald.
Tot slot nog een interessant weetje en advies. Het aantal graden dat u wilt verwarmen bepalen eveneens hoeveel energie u zal verbruiken. Per graad dat u meer wil verwarmen verbruikt u ongeveer tien tot dertig procent meer energie. Probeer dus een evenwicht te zoeken tussen het verbruik en de temperatuur die u wenst.