Subsidie Warmtepomp

Wanneer je overweegt in de periode van nu tot 2011 een warmtepomp voor je (bestaande!) woning aan te schaffen, kun je een financiële tegemoetkoming via de subsidieregeling Duurzame Warmte aanvragen. Met deze subsidie wil het ministerie van Economische Zaken de installatie bevorderen van warmtepompen, maar ook zonneboilers en micro warmtekachels. Het ministerie hoopt dat 7000 huishoudens, verenigingen of andere beheerders van woonruimte in deze zaken investeren.

De waterpomp is een milieuvriendelijk alternatief voor de klassieke verwarminginstallatie. Met een waterpomp haal je de warmte uit de grond, lucht of water. Een warmtepomp heeft alleen nut in een goed geïsoleerde woning. Dan levert de warmtepomp een aanzienlijke energiebesparing op. De warmtepomp voorziet de woning van warm water en verwarming, maar ook voor koeling.

Er zijn twee soorten warmtepompen: de water/water warmtepomp en de lucht/water warmtepomp. De water/water warmtepomp haalt energie uit de grond (grondwater) en de installatie hiervan kost gemiddeld 20.000 euro. Door de subsidieregeling ontvang je maximaal voor deze installatie 5000 euro aan financiële steun. Je bespaart jaarlijks gemiddeld 461 euro aan energiekosten. De installatie voor de lucht/water warmtepomp kost bij elkaar ongeveer 7000 euro. De warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht of ventilatielucht. Voor deze investering kun je maximaal 1000 euro subsidie krijgen. Je bespaart jaarlijks 257 euro. De hoogte van de subsidie hangt af van het opgesteld vermogen van de warmtepomp. De waterpomp moet worden geïnstalleerd door een erkend installateur. De warmtepomp heeft een levensduur van vijftien jaar.

Niet alle apparaten komen in aanmerking voor subsidie. Er zijn ook een aantal voorwaarden gesteld om in aanmerking te komen voor de subsidie. Je vindt de voorwaarden op de website van SenterNovem, het agentschap van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken. Via de website kun je ook het subsidieaanvraagformulier (inclusief toelichting) downloaden.