Warmtepomp Zwembad

Een stukje tropisch zwembad dankzij een warmtepomp in je eigen achtertuin klinkt aanlokkelijk. Van april tot oktober in een zwembad duiken van ongeveer dertig graden is ideaal voor mensen die geen geld of zin hebben om ver te reizen. Bovendien zou het rendement van een zwembadwaterpomp hoger liggen dan andere verwarmingsmethoden. Dit komt omdat zij 80% van de warmte halen uit de omgevingslucht : per 1 KwH van de verbruikte elecriciteit genereert een warmtepomp 5KwH. Per 20 cent krijg je dus 1 euro terug.

De efficiëntie in de winter is zeer laag omdat de temperatuur minstens 5°C moet zijn om iets van warmte te genereren. Een andere toepassing is dat de warmtepomp ook verkoeling kan aanbieden voor visvijvers met vissoorten die een langdurige hitte niet goed kunnen verdragen zoals koikarpers. In principe heeft de werking van de warmtepomp iets weg van een omgekeerde koelkast. Het is een gesloten systeem dat een kringloop voorziet waarbij water wordt opgewarmd dankzij de verhoogde druk van de compressor. Op die manier wordt het koelere zwembadwater opgewarmt doordat de warme buitenlucht warmte afgeeft via de ingebouwde warmtewisselaar.

Het prijsverschil heeft vooral betrekking op efficiëntie en toepasbaarheid. Het is logisch dat je een warmtepomp koopt met een aangepaste capaciteit. Overkill kost je alleen maar meer geld. Uiteraard moet je oppassen voor verkoperstruucs. Vele dure modellen die een mooi design hebben gebruiken immers minder kwaliteitsvolle onderdelen uit China om meer omzet te draaien.

Een warmtepomp is niet de enige manier om je zwembad te verwarmen. Zo kan je ook gebruik maken van reeds bestaande systemen in huis: een zonneboiler, zonnecollectoren, warmtewisselaars of een gas/houtgestookte heater. Bij afwezigheid van voldoende zon kan de warmtepomp een oplossing bieden. Ook aardwarmtepompen kunnen gebruikt worden, die warmte onttrekken aan de bodem via grondboringen.