Zo kies je de juiste onderplaat voor je houtkachel

Heb jij een houtkachel in huis gehaald? Dit is zeker een leuke kachel om te hebben. Er zitten immers vele voordelen aan een houtkachel waar je optimaal van kunt profiteren. Maar er zijn ook enkele dingen waar je op moet letten, waaronder de onderplaat voor je houtkachel. Deze moet namelijk goed passen bij de houtkachel. Weet jij niet hoe jij de juiste onderplaat vindt? In deze blog vind je een stappenplan om dit voor elkaar te krijgen.

houtkachel

Let op de afmetingen van de onderplaat

In de eerste plaats is het zaak om op de afmetingen te letten van de vloerplaat voor je kachel. Dit komt doordat je er zeker van wilt zijn dat de afmetingen goed aansluiten op de kachel. Over het algemeen is het beter om de vloerplaat  ietsje groter te hebben dan de kachel. Dit is voor het geval er wat brandbaars uit de kachel ontsnapt. Kies daardoor voor een vloerplaat dat wat ruimer is.

Kies het juiste materiaal

Als tweede is het materiaal van de vloerplaat belangrijk. Je wilt immers dat het materiaal goed tegen de hitte en een stootje kan. Daarbij is plaatstaal de beste keuze wanneer je geen vlakke ondergrond hebt. Een glazen vloerplaat is juist beter wanneer je geen krassen wilt hebben in de vloerplaat en de ondergrond nog wilt kunnen zien.

Ook de vorm is van belang

Ook de vorm van de onderplaat is iets wat je niet moet onderschatten. Deze is namelijk afhankelijk van de kachel die je hebt. Je kunt ervoor kiezen om op maat gemaakte vloerplaten aan te schaffen voor je houtkachel, maar ook standaard vloerplaten klaren het klusje. Ronde of vierkante vloerplaten komen overigens het vaakste voor. 

Vergeet niet voor een goed merk te kiezen

Tevens is het goed om te kijken naar het merk van de vloerplaten. Je wilt immers een merk hebben dat over een goede reputatie beschikt. Daardoor weet je dat de vloerplaat van een hoge kwaliteit is. Ook is er dan een lange levensduur waar je op kunt rekenen. Hoewel de prijs daardoor wellicht wat hoger uitvalt, bespaar je hier op de lange termijn zeker geld op.

Kijk naar een garantie

Tot slot is het ook van belang om te kijken of een vloerplaat een garantie heeft. Je wilt immers volledig zeker weten dat je geen problemen met indien de vloerplaat sneller kapot gaat dan je had verwacht. In feite gaat dit hand in hand met het uitzoeken van een goed merk voor de vloerplaten. Toch is dit nog steeds het benoemen waard.